Aan het eind van elk jaar gaan onze collega’s van Bisbee langs alle partners waarmee we het afgelopen jaar een mooie samenwerking hebben gehad. Met een doos vól Bossche bollen onder de arm bezoekt Ilka Barensen, Manager Toetsing & Examinering bij Bisbee, al tien jaar lang zo’n 130 partners om samen terug te blikken op mooie resultaten. Zo ook dit jaar, bij het Sport College ROC Midden Nederland. Een indrukwekkende locatie, in Stadion Galgenwaard, Utrecht. Erwin van Zoeren, afdelingsmanager bij het Sport College, nam de Bossche bollen dankbaar aan: “We hebben het afgelopen jaar een fijne en intensieve samenwerking gehad met elkaar. Eentje die van beide partijen veel inzet en aandacht vroeg. Maar het resultaat mag er zeker zijn.
Het Sport College ROC Midden Nederland biedt onderwijs aan zo’n 750 studenten op mbo-niveau 2 tot en met 4, gericht op sport, beweging en levensstijl. Erwin is één van de drie afdelingsmanagers binnen het college en is daarbij onder andere verantwoordelijk voor taal- en rekenvaardigheden. Een belangrijk en veelbesproken onderwerp in de politiek, door de landelijk steeds verder dalende prestaties. Sinds de aanscherping van de slaag-zakregeling op 1 augustus 2022 worden binnen veel onderwijsinstellingen fundamentele problemen blootgelegd. Zo ook bij het Sport College.
“Wij zijn een sportopleiding. Vaak hebben studenten die onze opleiding volgen bij voorbaat al niet zoveel affiniteit met taal of rekenen. Studenten die rekenen al vanaf de basisschool lastig vonden, komen opnieuw in de knel. Dat doet veel met hun zelfvertrouwen. Ook zien we een groeiend aantal studenten voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Daarnaast is de huidige generatie opgegroeid met andere lesmethoden en met social media, wat een duidelijke invloed heeft op schrijfvaardigheid: snelle, korte teksten met veel afko’s,” legt Erwin uit met een knipoog. “Afko, de afkorting van afkorting dus. Daar komt ook nog eens bij kijken dat het een uitdaging is om goede docenten voor de klas te vinden. We zochten daarom naar een oplossing voor de studenten die naast het reguliere programma extra aandacht en ondersteuning nodig hebben om te kunnen slagen.”
Net zoals elk jaar, kwam Ilka eind 2023 op bezoek met een doos Bossche bollen, want Bisbee ondersteunt ROC Midden Nederland al jarenlang met examentrainingen en examinering. “Ons gesprek kwam al snel op de uitdagingen rondom rekenen,” vertelt Ilka. “Samen hebben we gekeken naar wat er precies nodig was. Dat bleek een extra examentraining te zijn, specifiek gericht op de verschillende domeinen van het rekenexamen.”
Erwin legt uit: “Het integrale rekenexamen bestaat uit verschillende onderdelen, de domeinen. Omdat veel leerlingen moeite hebben met het volledig beheersen van de stof, en daarnaast lastig 2,5 uur geconcentreerd kunnen blijven tijdens een toets, hebben onderwijsinstellingen de mogelijkheid om het examen op te splitsen in losse domeinexamens. Deze examens duren maximaal een half uur en richten zich op één onderdeel van het integrale examen. Voor deze aanpak hadden we niet alleen een examentrainer nodig, maar ook een op maat gemaakte examentraining die specifiek afgestemd was op de verschillende domeinen,” vertelt Erwin.
“Deze examentraining ontwikkelen was voor ons ook nieuw terrein,” vertelt Ilka. “We zijn eerst gaan zoeken naar een examentrainer die geschikt zou zijn. Dat bleek Sonja, getraind examinator rekenen. Daarnaast was Mariska als inhoudelijk deskundige vanuit Bisbee betrokken. In nauwe samenwerking met Erwin hebben we deze examentraining ontwikkeld.” Erwin haakt in: “Dit proces bleek trial and error. Als je iets aangaat dat nieuw is, kun je nog niet uitstippelen wat de weg is. Het was daarom belangrijk om met z’n drieën duidelijke en regelmatige communicatie te hebben. Dat ging gelukkig heel erg goed.”
“Deze examentraining was voor alle partijen een forse investering,” vertelt Erwin. “Je kunt Sonja namelijk niet zomaar in een klaslokaal zetten en verwachten dat het wel goed komt. Ik heb de docenten op mijn afdeling en zelf veel tijd vrij kunnen maken om iedereen mee te krijgen in het programma. Zo zorgden we dat Sonja in een warm bad terechtkwam. Het was zaak voor alle partijen om volle inzet te geven; alleen dan had het kans van slagen.”
Een andere uitdaging lag bij de studenten zelf. “Studenten die niet zo goed presteren op dit soort vakken zijn vaak ook de studenten die de handdoek al in de ring hebben gegooid. Daarnaast voelt de bijles als straf: je bent al gezakt, dan moet je ook nog eens extra uren in de week examentraining volgen én die training is speciaal ontwikkeld voor jou. Dat voelt niet fijn.”
“Sonja heeft dat speelveld haarfijn aangevoeld. Studenten hebben meer vertrouwen gekregen en hebben zich veilig gevoeld,” vertelt Erwin. “Studenten waren gemotiveerder, kwamen vaker naar school en, het allerbelangrijkste, presteerden beter. Uiteindelijk zijn 6 van de 7 studenten geslaagd. Dat is een heel mooi resultaat. Het is niet makkelijk om mensen te vinden die nog echt goed zijn in hun vak. Het gaat niet alleen om kennis van rekenen; ik leg niet tijdens een sollicitatiegesprek vier sommen voor om te testen of iemand de stof beheerst. Wat veel belangrijker is, is dat een docent de doelgroep begrijpt en hiermee om kan omgaan. Dat iemand het gesprek aangaat met de student, maar ook kan luisteren. Dat heeft Sonja precies in de vingers.”
Op de vraag of Het Onderwijshuis in de toekomst opnieuw wordt ingeschakeld, antwoordt Erwin bevestigend. “Flexibiliteit is heel belangrijk binnen ons vak. We kunnen niet altijd voorspellen hoeveel studenten we in de toekomst hebben of wanneer er iemand uitvalt. In zulke situaties is het fijn om op een betrouwbare partner als Bisbee te kunnen rekenen. Kwaliteit en vertrouwen staan voor ons voorop, en die ervaring hebben wij met Bisbee. Het is een investering, maar wel een die zich terugverdient.”
Stuur hieronder het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.